Életmódváltás kívül-belül

Nature Brand Blog

Nature Brand Blog

Dinamikus Élet

2022. január 23. - Nature Brand Blog
Néhány gondolat a tervezéshez, célállításhoz kapcsolódóan

Amikor tervezésről, célok állításáról van szó, gyakran már az elején félrecsúszhat a folyamat, mert összekeverjük azokat a dolgokat, amikre van hatásunk, és amiket el kellene fogadnunk. Sokszor olyan dolgokat akarunk megváltoztatni, amiket nem lehet, de amiket meg tudnánk, azokkal nem foglalkozunk, mert vagy nem tekintjük azokat fontosnak, vagy tudjuk, hogy fontosak lennének, de túl nagy falatnak tűnnek. Pedig a legtöbb nagy feladatot is le lehet bontani kisebb részfeladatokra, kisebb határidőkre, amikkel már nem tűnnek olyan ijesztőnek.

Előfordulhat az is, hogy olyan dolgokat változtatunk meg, amik nem igazán fontosak, de könnyebb azokat megváltoztatni, és szinte pótcselekvésként azokkal foglalkozunk az igazán fontos dolgok helyett.

A fenti két gondolatra ráhúzható a munkahelyeken is alkalmazható feladatbesorolás:
  • fontos és sürgős - végezd el most!
  • fontos, de nem sürgős - tervezd meg!
  • nem fontos, de sürgős - add ki valakinek, delegáld!
  • nem fontos, nem sürgős - felejtsd el!
Assisi Szent Ferenc imája (részlet) ma is megszívlelendő:

"Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni."

Dinamikus élet

A Dinamikus Élet elnevezést Skip Ross-tól hallottam először. A dinamikus élet röviden összefoglalva a következőt jelenti Skip Ross szerint:

"A dinamikus élet egy olyan élet, amely folyamatosan töltve van boldogsággal és örömmel: mentes a félelemtől, az aggódástól; folyamatosan értelmes célok megvalósításával vagyunk elfoglalva az élet mind a hat területén, melyek az üzlet, az otthon, a társadalmi, a fizikai, a mentális és a spirituális."

Hasonló értelmezése a témának az Életkerék-elmélet. Ez a felosztás hat helyett nyolc részre osztja életünk kerekét az alábbiak szerint.

Nagyon egyszerűen fogalmazva: életünk minden területén rendben kell legyünk ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk. A kör vagy a kerék metaforája pedig azért nagyon találó, mert a kerék is csak akkor tud gurulni, ha minden része sérülés nélküli. Ha bármelyik területen problémáink vannak, döcögőssé válik utazásunk...
eletkerek.jpg
Érdemes időnként rápillantani erre az ábrára és elgondolkodni azon, hogy az egyes területeken mennyire vagyunk jól. Mennyire kiegyensúlyozott az életünk a területek között. Mennyi időt szánunk rá, mennyi energiát, milyen eredményeink vannak. Merre haladunk. Ne ostorozzuk magunkat! Legyünk hálásak mindazért, amink van! És igyekezzünk megtenni mindent, amit lehet adott helyen, adott pillanatban. Magunkért, a családunkért.
A témához kapcsolódó idei blogbejegyzések:

A Nature Brand Csapatának célja, hogy olyan termékeket tegyen elérhetővé vásárlói számára, amelyekre igaz az alábbiak közül legalább az egyik:

- lebomló anyagból készül
- újrahasznosított anyagból készült
- komposztálható anyagból készült
- megújuló energiát használ
- eldobható, egyszer használatos társaik helyett többször használatos, ún. zero waste termék.

Mára mindennapi témává vált a környezetvédelem, a Föld veszélyeztetése, a túlzott hulladéktermelés.
 
Egy reggel egy anyuka beszélgetett a kisfiával, akinek vettek valami játékot. A fiúcska épp arra lett figyelmes, hogy három csomagolásban volt összecsomagolva a játéka. Az anyukája erre azt kérdezte: "és ez jó vagy rossz?". A fiúcska nem igazán értve a kérdést könnyedén válaszolta, hogy "jó".  Az anyuka arra kérte: "Gondold újra!" Tetszett a hozzáállása, de elég erőltetett volt mégis a beszélgetés. De fontos, és hasznos. És biztosan megtanulja a kissrác már nagyon fiatalon, hogy figyeljen a környezetére, tudatos vásárló legyen, óvja a Földjét, amíg lehet.
 
Ezt szeretnénk kérni Tőled is! Ezért kínálunk webshopunkban újrahasznosított anyagból készült, vagy természetes, lebomló anyagokból készült termékeket, vagy olyan nem előbbi módon készült termékeket, amik valamilyen környezetkímélő technológiát használnak, mint például a vízzel üzemeltethető számológép. Megismertetjük a természetes anyagból készült szívószálat a műanyag helyett, az újrahasználatos bevásárló zsákokat a múanyag zacskók helyett.
 
Nem újdonságok ezek, inkább visszatérés a műanyag előtti korszakhoz, nagymamáink, anyukáink idejéből.
 
Folyamatosan monitorozzuk a termékeinket, figyeljük a vásárlók visszajelzését, és fenntartjuk a jogot, hogy kínálatunkat az igényeknek és a tapasztalatoknak megfelelően módosítsuk, legyen szó bővítésről vagy akár szűkítésről.
 
Mániánkká vált a szelektív hulladékgyűjtés. Képesek vagyunk kilométerekre elcipelni egy szemétrevalót, csak hogy a műanyagba dobhassuk. Csak remélni tudjuk, hogy valóban van értelme külön válogatni. De ha otthon is külön gyűjtöd a műanyagot / fémet, a papírt es az egyebet, benne a szerves hulladékokkal, akkor már megtapasztalhattad, hogy a műanyagos kuka telik meg legelőször. Próbáljuk meg ezt csökkenteni!
 
Célunk, hogy vállalkozásunk segítségével a saját háztartásunkat is minél inkább a környezetkímélő megoldások felé tereljük. Szelektíven gyűjtjük a hulladékokat. Tartósabb csomagolásokat használunk, amiket többször használunk fel. Zero waste csomagolásokat kínálunk, amiket folyamatosan teszelünk mi is. Tovább gondolkodva folyamatosan keressük azokat az eszközöket és megoldásokat, amivel a mi zero waste boltunk is hozzájárulhat a kevesebb hulladék újratermeléséhez, a zero waste életmód (ra való törekvés) hirdetéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://naturebrand.blog.hu/api/trackback/id/tr4616821890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása